středa 9. listopadu 2016

„ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL SI NEMOHU DOVOLIT, JE MOC DRAHÝ“…VÁŽNĚ?!

POTRAVINY 
Pokaždé, když jdu nakoupit do marketu, udivuje mě, jaké nesmysly lidi vykládají na pokladní pásy. Slazené obarvené jogurty, „light“ ochucené tvarohy, sušenky, chipsy, laciné paštiky, tvrdé nekvalitní salámy, tavené sýry, tukové rohlíky, bonbony, koblihy, záviny, energetické nápoje, slazené nápoje a ochucené vody, chemické šťávy, rádoby džusy, mražené pizzy, polotovary, klobásy a párky, instantní jídla v prášku, majonézové saláty a pomazánky, pražené přeslazené müsli, sladké tyčinky apod.

A pak od těch samých lidí slýchám, že si nemohou dovolit kupovat 1kg celozrnné mouky za 27,- Kč, 100ml kokosového oleje za 100,- Kč, 100g kvalitní hořké čokolády za 43,- Kč, 500g celozrnných těstovin za 38,- Kč, 100g mandlí za 24,- Kč, 250g lososa za 100,- Kč apod. Že je zdravé jídlo velmi drahé.

A já se ptám – VÁŽNĚ?

Řeknu to takto – potřebujete k životu coca colu? Veselou krávu? Müller pistáciové mléko? Horalky? Hariba? Hroznovou mattonku? Redd Bull? Vlašský salát? Paprikáš? Já myslím, že nezbytně ne. Proč? Protože tyhle potraviny NEMAJÍ VŮBEC ŽÁDNOU UŽITNOU (respektive výživovou) HODNOTU. Jsou jen plné cukrů, ztužených tuků, chemie a jen výrobce ví, čeho všeho ještě. V podstatě utrácíte svoje těžce vydělané peníze za věci, které Vašemu tělu NEDAJÍ VŮBEC NIC KROMĚ ZDRAVOTNÍCH POTÍŽÍ A PŘEBYTEČNÝCH KIL. 

Když začnete přemýšlet s rozumem nad tím, co si dáváte do nákupního košíku, budete číst etikety potravin a zvažovat, co daná potravina přinese vašemu tělu a zdraví, přijdete na to, že spousty věcí, které u Vás doma teď nesmí chybět, prostě vůbec nepotřebujete (a také díky tomu dost ušetříte). 

Nakoupíte-li ovesné vločky, kvalitní olivový olej, zeleninu, ovoce, ořechy, maso, neochucený tvaroh, bílé jogurty, rýžové chlebíčky, kvalitní šunku a sýr, celozrnný chleba, vejce apod., BUDE VÁŠ NÁKUP V SOUČTU STÁT STEJNĚ, jako nákup výše uvedených nesmyslů. A jako PŘIDANOU HODNOTU Vám tyhle potraviny přinesou kvalitní mikro-/makroživiny, které Vašemu tělu a zdraví prospějí. 

Všechno zdravé, stejně jako nezdravé, NAJDETE V RŮZNÝCH CENOVÝCH RELACÍCH. Můžete koupit ovesné vločky za 29,- Kč, ale také za 14,- Kč, sójové mléko za 69,- Kč, ale také za 30,- (např. pod značkou DM), tvaroh za 30,- Kč, ale také za 10, 90 Kč. A věřte mi, že kvalitativně jsou na tom zpravidla stejně (ne-li lépe). Nehledě na to, že všechny zdravé potraviny můžete také nakoupit v akcích. 

Ano, pokud si chcete dopřát zdravé či funkční mlsky jako např. šmakouna, arašídové máslo, proteinové tyčinky, kakaové boby v kokosovém cukru (moje nová závislost , raw hořkou čokoládu apod., zde již musíte počítat s tím, že tyhle věci stojí víc než třeba milka v akci nebo chipsy. Ale tyhle věci k životu nepotřebujete a je jen na Vašich možnostech a preferencích, zda si je koupíte, či nikoliv. Pořád musíte mít ale na paměti, že u těchto mlsek nekupujete jen chuťový prožitek, ale také zpravidla zdravotně nezávadné či dokonce prospěšné živiny. A věřte mi, že milku za 16,- Kč v akci sprásknete na posezení, zatímco raw hořkou čokoládu za 66,- Kč si rádi trošku pošetříte, takže se ke všemu přestanete přejídat.



SPORT
Oblíbeným argumentem (kromě výmluvy na nedostatek času), proč nesportovat je, že sport je drahý. Vždyť přece permanentka do fitka, vybavení na kolo, na tenis, sportovní oblečení, vstup do bazénu apod. – to všechno stojí nehorázné peníze. 


Opět se ptám – VÁŽNĚ? 

Ano, můžete se od hlavy k patě obléknout do značek a zaplatit si permici ve značkovém fitku za X tisíc ročně. Koupit si supr trupr in-liny pro profíky (ačkoliv jdete jezditi poprvé) či lyžařskou výbavu do -50°C (i když jdete jezdit na kopec za panelák). 

ALE také si můžete koupit funkční oblečení a vybavení např. v Lidlu (nebo jiný noname ve sport-marketech) a chodit běhat ven, což nestojí vůbec nic. Popř. místo do fitka můžete cvičit doma či venku na workout hřištích, nebo zaplatit příspěvek 500,- Kč ročně do místního Sokola a chodit cvičit tam. Možností je opravdu hodně, jen chtít.
 
A hlavně – když přestanete vysedávat každý 3. den v mekáči, hospodě či cukrárně, ušetřené peníze můžete investovat do skupinových lekcí, dobrých bot na běhání nebo trenéra. 

Co tím chci říct? 

PŘESTAŇTE HLEDAT VÝMLUVY. Myslete na sebe a své zdraví (a zdraví svých blízkých). Obětujte trošku pohodlnosti, nebuďte líní něco pro sebe udělat. VŠECHNO JE TO JENOM O NAŠICH PRIORITÁCH A VOLBÁCH.

Žádné komentáře:

Okomentovat