středa 9. listopadu 2016

JSEM NA KOUPÁNKU  a jak si tu tak lezim, jim si svou svacinu a pozoruju lidi kolem sebe...


...musim se s Vami podelit o to, co se mi honi hlavou.

Slecna prede mnou (mladounka, docela stihla, ale zacina ji rust celkem slusny pupek) ji koupeny parek v rohliku, ktery zapiji pivem.

O kus dal kempi rodina s 2 malymi detmi - tata pije pivo a kouri uz asi osmou cigaretu za posledni pul hodinu (je vyhubly, na sobe snad ani gram svalu), mama (naopak velmi korpulentni "dama") do sebe laduje klobasu, kterou zapiji coca-colou light. A deti (obe s prominutim tluste) maji v jedne ruce tatranku, v druhe zmrzlinu, asi aby jejich glykemie nemela nahodou sanci klesnout.


Dalsi rodinka je oblozena bramburkami, smazenymi bramboracky a sladkymi detskymi limonadami "plnych vitaminu".


A na druhe strane par, kde slecna (ano, tusite spravne, oplacaneho vzhledu) si sice v mistnim bufiku objednala sopsky salat, coz je super, ale k nemu take smazene hranolky s kecupem.


Vcera, kdyz jsem sla domu, vyslechla jsem v satne rozhovor matky se synem (odhaduji cca 9/10 let, oba opravdu silne obezni), kdy syn velmi urputne presvedcoval matku, ze mu musi koupit dva langose misto jednoho, protoze ona preci vi, ze je sni.


Kam se podivam, tam vidim spostu obeznich lidi, fast foodu, presmazenych tuku, rychlych cukru a chemie.

Vite co, mozna ze tihle lide, kteri tu za cely den snedi jednu klobasu, jednu zmrzlinu a vypiji jedno pivo, zatimco ja tu snim pulku domaci pizzy, lososa se zeleninou na kokosaku a salatem, jablko, cokoladovou tofu penu, tvaroh s arasidovym maslem a vanicku cherry rajcat, snedli mene jidla a mozna i mene kalorii, jenze neni kalorie jako kalorie a neni "jidlo" jako jidlo.

Nejde o to, jak ti lide vypadaji. Ale o to, jak premysleji. Ze sobe, ale hlavne tem detem, dobrovolne nici zdravi, buduji jim predpoklady k celozivostnim spatnym stravovacim navykum a obezite.

Lidi, meli byste si uvedomit, ze ty decka nemaji na vyber, jsou na Vas a Vasich rozhodnuti zavisle.

Vim, ze sve deti milujete a chcete jim doprat to nejlepsi, ale meli byste si uvedomit, ze chemicke pokusy plne absolutne nicnedavajicich "zivin" tim nejlepsim opravdu nejsou.
Prestante se vymlouvat na genetickou obezitu, nedostatek casu a penez chystat jidlo, vystupte ze sve komfortni zony pohodlnosti a prevezmete za zivoty svych deti zodpovednost. Neni preci ani drahe, ani casove narocne, namazat jim celozrnny rohlik se sunkou a syrem, k tomu nejakou zeleninu a misto sladke limonady udelat studeny caj s medem, nebo vodu s ovocem, citronem, matou atd. Misto tatranek doma upect zdravou buchtu nebo namazat chleba s maslem a domaci marmeladou, popr.udelat ovocny salat.

Uvedomte si, ze zivot svych deti, mate v ruce Vy. Meli byste jim jit prikladem, jist zdrave, hybat se a mit radost ze zivota. A pokud si Vy chcete nicit zdravi nesmyslama, ktere vkladate do ust, aspon k tomu nenutne take svoje deti.

Nejsem zadny puritan, jedna zmrzlina na koupaku jeste zadnemu decku obezitu nezpusobila, stejne jako po jedne klobase ze stanku nebudete hned mit rakovinu. Ja tu samozrejme mluvim o tech lidech, kteri sebe a sve deti timto zivi pernamentne a zelenina je pro ne sproste slovo.

To je vse. A ja jdu sve rozhorceni schladit do vody. Amen.😀

Žádné komentáře:

Okomentovat