středa 9. listopadu 2016

VYPADÁ DOBŘE = VÍ, CO DĚLÁ

Vážně?

Často od lidí slýchám – ten a ten vypadá dobře, takže přece musí vědět, co dělá a měli bychom to dělat jako on. On ví, jak je to správně – jak správně jíst a cvičit, jinak by nevypadal takhle.
Víte co? Není to tak. 

Pokud něco málo víte o anatomii a funkčnosti svalů, určitě jste si sami všimli, že ti „největší, nejznámější, nejlepší“ zpravidla cvičí (s prominutím) jak hovada. Technika zero, hlavně tam narvat co největší váhy, v zásadě jen izolované cviky, nějaký core nezájem, stabilizace a centrace – co to je? Bolesti beder, kloubů – nevadí, hlavně, že jsem vysekaný obrovský zvíře. 

Spoustu z Vás si myslí, že když to bude dělat stejně jako ta známá bikina nebo kulturista, bude vypadat taky tak. Málokdo si uvědomí, že tihle lidi nechodí (zpravidla) na 8 hodin denně do práce, jedou dvoufázové tréninky, mají kvalitní výživu, doplňky stravy, čas a prostředky na podporu regenerace a bohužel také zakázané látky (doping). 

Z mé zkušenosti naopak Ti sportovci, do kterých byste to na základě vizuálu neřekli, cvičí zpravidla technicky nejlépe a mají největší sílu, nejjistější provedení, nejlepší fyzičku, nejsilnější střed těla, nejzdravější přístup k posilování, nejlepší znalosti a dovednosti.

Víte, v dnešní době vypadat dobře můžete prakticky i bez toho, aniž byste cvičili a jedli správně – díky práškům, plastickým operacím, liposukci, nepřeberné škále doplňků, drastickým dietám, dostupnosti podpůrných nelegálních látek apod. můžete vypadat tak, jak chcete. Mít vysekané břicho a velký bicák můžete mít i s příšernou technikou cvičení, díky nesmyslným hladovkám a jednostranným dietám, a také díky genetice. 

Obdivovat a bez rozmyslu kopírovat tréninkový plán, provedení cviků a jídelníčky člověka, který zveřejní velkou proměnu -20 kg za 2 měsíce, nebo nabrání 20 kg svalové hmoty za čtvrt roku, není vždy na místě. Všichni chceme rychlé výsledky a vypadat co nejlépe, ale takhle to prostě není optimální. Prvotním cílem cvičení a nějak nastavené stravy by nemělo být vypadat dobře, ale utužit své zdraví, cítit se dobře, navýšit kvalitu života. 

Ano, taky bych ráda měla tiehličky (ach ta moje mlsná huba :D) a záda vysekaný jak z fitness magazínu, ale ono to není všechno jen o tom, jak vypadáte. Hodně záleží na tom, zda ty svaly, co si budujete, UMÍTE TAKÉ FUNKČNĚ POUŽÍT. Je prima mít obří pracky a rameny se nevejít do dveří (muži), na koupáku budete jistě za hvězdy a kámoši Vás budou mít za modly. Pokud ale nejste schopni udělat 10 regulérních pánských kliků, otevřít zavařovačku či nasekat dříví, Vaše svaly jsou opravdu jen na okrasu. Bikini formu by chtěla kdejaká žena, málokdo ale ví, že tyhle holky už roky nemají menstruaci a většinou mají nemalé psychické problémy. 

Proč to píši? Protože se cvičením, fitness, posilováním, bodybuildingem začínají noví a čím dál tím mladší lidé. A bohužel zpravidla bez trenéra, jen na základě odkoukaných videí, článků na netu nebo „super“ rad od kámošů, kteří už cvičí. Jenže je potřeba si uvědomit, že technicky špatně provedené cvičení a nesmyslně poskládaný jídelníček, může způsobit velké zdravotní potíže.

Ano, nemusí se projevit hned, klidně až za pár let, ale těch následků (půjdou-li vůbec odstranit), se budete zbavovat velmi dlouho, velmi nákladně a velmi Vám to zhorší budoucí kvalitu života.


Když Vás budou bolet záda tak, že sotva dojdete 10 m, nebo si kvůli hladovkám tak rozházíte metabolismus, že ztloustnete jen díky pohledu přes výlohu cukrárny, už pro Vás nebude důležité, zda vypadáte dobře. Budete si jen přát, abyste byli zdraví, spokojení a vyrovnaní. 

Proto Vás nabádám – NEMYSLETE JEN NA TO, JAK BUDETE VYPADAT, ALE PŘEDEVŠÍM NA TO, JAK BUDETE FUNGOVAT.

Žádné komentáře:

Okomentovat