středa 9. listopadu 2016

DIETA? To slovo nesnáším!


Rozumějte, nemám nic proti zdravotním dietám, které jsou prostě nezbytností. Nebudu se teď věnovat ani dietám v přípravě na soutěž (o tom více někdy jindy). Mluvím teď o významu slova „dieta“ tak, jak ho chápe většina z nás. V těchto případech dieta znamená (pro mě nesmyslné) hladovění, striktní omezování, hlídání jídla a počítání kalorií za účelem (rychlého) úbytku váhy.

Pojďme si říct, co se stane, když držíte dietu. Pro lepší představu si udáme příklad viz níže. Tato dieta z nejmenovaného magazínu pro ženy slibuje úbytek váhy 9 kg za 2 týdny (a to je ještě jedna z lepších variant)!

„Snídaně
½ grapefruitu, krajíc celozrnného chleba, čaj nebo káva bez cukru (každá snídaně by měla obsahovat grapefruit)

Oběd
Kuře s libovolně velkou porcí salátu, 1 lžička olivového oleje, káva nebo čaj bez cukru, ovoce

Svačina
Syrová mrkev a celer

Večeře
Dietně připravená ryba s libovolným množstvím nízkokalorické zeleniny, 1 lžička slunečnicového oleje, káva nebo čaj bez cukru“

Z mého podhledu:

Nezohledňuje subjektivní potřeby jedince. Každý z nás je absolutně unikátní, má úplně jiné potřeby, jiné preference, jinou skladbu těla a životní styl. Prostě NEEXISTUJE 1 UNIVERSÁLNÍ DIETA PRO VŠECHNY!

Kalorický příjem je velmi nízký! To znamená DLOUHODOBÉ ZPOMALENÍ METABOLISMU a dřív nebo později příchod tzv. vlčího hladu.

Složení jídelníčku je omezené, nudné a nesmyslné! K snídani grep, suchý chleba a to zapít kávou? Ke svačině celer?! To jako vážně? Kde jsou mléčné výrobky? Ovoce? Zdravé tuky? Naše tělo potřebuje vyváženost, dostatek makro/mikro živin. Jednostranně orientovaným či striktním jídelníčkem SE BUDETE PODVIŽIVOVAT!

Cíl diety úbytek váhy 9kg za 14 dní? Absolutně špatně! Neorientujte své cíle na čísla na váze! Protože ano, asi za těch 14 dní nějaká kila zhubnete, otázkou ale zůstává co zhubnete (vodu a svaly!). NEHUBNĚTE NA KG, ALE NA KVALITU!

Dieta je krátkodobá výrazná změna v našem jídelníčku. KRÁTKODOBÉ JSOU TAKY JEJÍ ÚČINKY! Řekněme, že jste tedy po dietě zhubli oněch 9kg za dva týdny. A co dál? Vážně budete do konce života snídat ½ grepu s chlebem a svačit celer?! Protože je třeba si uvědomit, že pokud najedete zpět na své stravovací zvyklosti, všechna kila se vám vrátí zpět (ba dokonce i s úrokem).

Dieta má NEGATIVNÍ DOPAD NA NAŠI PSYCHIKU. Zpravidla při ní začnete neustále myslet na jídlo a na to, co byste si dali a co všechno nesmíte. Při jejím porušení (nebo po jejím ukončení a následném přibrání) na sebe budete naštvaní, zklamaní ze své slabé vůle a neschopnosti (v horším případě můžou být Vaše psychické potíže trvalé či dlouhodobé).

Diety Vás postupně VYŘADÍ ZE SPOLEČENSKÝCH AKTIVIT. Kolik z Vás už nešlo s přáteli do restaurace, abyste nemuseli odolávat pokušením? Nebo jste doslova protrpěli oslavu narozenin, protože jste pořád pokukovali po těch „dobrotách“, které „nesmíte“ a vedli vnitřní boj o tom, zda si dát či nedat?

Mohla bych k tomuto jídelníčku napsat další spousty výhrad, které mě napadají. Ale myslím, že výše uvedené pro pochopení stačí.

Co tím vším chci říct? JEZTE!

Tím neříkám, že máte jíst všechno, nač máte chuť a jídlo vůbec nehlídat. Naopak – rozmýšlejte si, co dáte do úst. POSLOUCHEJTE SVOJE TĚLO a své potřeby. Necpěte ho nesmysly plných cukru a ztužených tuků. Berte jídlo jako prospěšné palivo. Dbejte na vyvážený příjem všech živin, koukejte na složení potravin, VYBÍREJTE SI TO, CO VAŠE TĚLO I MYSL OCENÍ A POTĚŠÍ! Jezte s láskou!

PŘÍJMĚTE ZDRAVÉ JÍDLO JAKO SOUČÁST VAŠEHO ŽIVOTA a ne jako dočasný prostředek k hubnutí a nutné zlo.

ŠTÍHLOST a ZDRAVÍ není o malém množství jídla, ale především o SLOŽENÍ a jeho DOSTATKU (nikoliv však přebytku – zdravé jídlo nerovná se nízkokalorické), VYVÁŽENOSTI A ROZMANITOSTI.

Buďte prostě FOOD LOVERS

Žádné komentáře:

Okomentovat